5 iunie 2012
Aikido...meditatie in miscare
Cuvantul de ordine pentru societatea in care traim astazi este COMPETITIE.
In zilele noastre constatam existenta unei competitii permanente, a unei intreceri continue, care nu se termina niciodata. Omul de rand alearga dupa o viata mai buna, dupa un trai mai bun, in timp ce omul modern alearga in permanenta dupa “mai mult”: o masina mai frumoasa, o casa mai mare, o situatie materiala mai buna. Companiile isi stabilesc an de an target-uri mai mari, incasari si cifre de afacere uriase, iar angajatii lor se intrec in vanzari tot mai mari. Pana unde aceasta competitie si, mai important, de ce se intampla aceste lucruri?
Pentru siguranta zilei de maine, ar raspunde probabil unii sau pentru a ne simti confortabil, ar raspunde probabil altii. Intrebarile care se nasc sunt: ce inseamna o siguranta mai mare? Ce te face sa te simti “mai in siguranta” astazi decat ieri?
De unde vine aceasta intrecere permanenta dintre oameni si poate fi ea reteta succesului? Raspunsul meu este: cu siguranta, NU, deoarece cea mai importanta competitie este cea cu tine insuti! Competitia dintre ceea ce ai realizat si ceea ce poti realiza!
Cheia evolutiei omenirii este “Competitia cu tine insuti” pentru ca senzatia de siguranta, de “mai bine” este data de nivelul energetic al persoanei in clipa respectiva si depinde numai de noi sa intelegem acest lucru si sa ne asiguram nivelul de energie necesar unei vieti asa cum ne-o dorim.
Universul este un vast camp de energie, in care toate fenomenele sunt conectate intre ele si depind unele de celelalte. Cu totii avem acces la energia universala, o putem absorbi si proiecta in afara fiintei noastre, prin gandurile si intentiile noastre.
Viata noastra de zi cu zi este un schimb permanent de energie intre noi si univers, dar acest lucru a devenit atat de normal incat trece neobservat. Simtim acest lucru doar atunci cand nivelul nostru energetic scade sau creste foarte mult.
Oamenii se afla intr-o competitie permanenta unii cu ceilalti pentru captarea energiei. Facem acest lucru inconstient de fiecare data cand intram in contact cu cei din jurul nostru. Daca analizam interactiunile dintre noi si cei din jurul nostru, putem sa constientizam aceasta competitie si astfel sa incepem sa intelegem conflictele interumane si sa le vedem dintr-un alt unghi. Pe masura ce suntem tot mai constienti de aceasta competitie, vom intelege ca energia dobandita in acest fel nu este de durata si ca adevarata energie o gasim in jurul nostru, dar nu la ceilalti oameni, ci in Univers. Nu trebuie decat sa intelegem acest lucru si sa folosim aceasta energie. Atunci cand simtim ca pierdem energie, se naste dorinta de control, apare lupta pentru putere.
Constientizarea felului in care ne cautam energia (incercand sa captam atentia celorlalti, sa ii controlam etc) reprezinta primul pas catre intelegerea propriei noastre puteri. Armonia noastra interna este restaurata doar din momentul in care incetam sa ii mai golim pe ceilalti de energie si incepem sa privim in interiorul nostru pentru a gasi acolo legatura cu energia universala. Majoritatea oamenilor au rupt aceasta legatura si atunci au inceput sa se simta mai slabi, mai nesiguri, declansand o adevarata lupta pentru energia celor cu care intra in contact, incercand sa le capteze atentia sau sa ii domine pentru a avea acces la energia lor. In momentul in care este stabilit acest acces, se produce un transfer de energie, in urma caruia o parte devine mai puternica. Partea care se va simti mai slabita va raspunde de cele mai multe ori in acelasi fel, dand astfel nastere unei adevarate lupte pentru putere.
Toate conflictele interumane se nasc din aceasta lupta pentru energia umana. Daca am sti sa ne completam energia atunci cand este nevoie, luand-o din Univers, daca am sti sa fim racordati la energia universala, atunci nu am mai avea nevoie sa ne aflam in competitie cu cei din jurul nostru. Dimpotriva, am fi in armonie cu cei de langa noi pentru ca toti suntem racordati la aceeasi energie. Trebuie doar sa invatam cum sa o folosim.
Desigur, exista multe cai, metode prin care putem studia aceste fenomene, dar eu am ales Aikido.
AIKIDO este unealta prin care putem invata sa folosim energia in favoarea noastra si, mai mult, ne invata cum putem sa ii ajutam pe cei din jurul nostru, dandu-le energie, asa incat sa fim cu totii in armonie.
Eu cred ca astazi, pentru Evolutia noastra, avem nevoie de o Revolutie spirituala si energetica, care se poate realiza si prin Aikido!
AIKIDO este o arta martiala japoneza creata de Maestrul Morihei Ueshiba, care este unul dintre cei mai cunoscuti maestri de arte martiale, care a atins starea de iluminare spirituala. Dupa multi ani de studiu si practica a tehnicilor de lupta din diferite arte martiale, acesta a creat o arta noua, in care principiile de baza – non-violenta, cooperarea, iubirea, armonia – se impletesc de minune cu un sistem eficient de tehnici de autoaparare.
Aikido este o cale de evolutie spirituala, o cale a non-violentei. Fondatorul Aikido-ului spunea:
“Indiferent cat de repede ataca un oponent sau cat de incet raspund eu, nu pot fi invins. Nu pentru ca tehnicile mele sunt mai rapide decat ale oponentului. Nu are nimic de a face cu viteza sau incetineala. Eu sunt victorios chiar de la inceput. In momentul in care gandul atacului traverseaza mintea oponentului, el tulbura armonia Universului si e invins instantaneu, indiferent cat de repede ataca.”
Inainte de atacul fizic sau verbal, exista atacul mental. Exista gandul, exista comanda actiunii. Viteza gandului este cu mult mai mare decat viteza corpului. In Aikido inveti sa iti educi mintea si sa o antrenezi in spiritul legilor Universului, a non-violentei si armoniei. Tehnica de Aikido este executata in armonie cu actiunea partenerului, in completarea lui. Prin executia tehnicii, se preia miscarea partenerului, se preia energia lui si se armonizeaza cu energia proprie, astfel ca impreuna sa formeze un intreg si sa fie in armonie cu tot ceea ce ne inconjoara.
Prin practica Aikido-ului, partenerii invata sa se accepte unul pe celalalt, invata sa isi deschida unul in fata celuilalt sufletul si mintea. Nu este o lupta propriu-zisa intre cei doi, ci o modalitate de a se ajuta reciproc sa evolueze fizic, mental si spiritual. Deoarece nu putem separa corpul fizic de cel mental sau de cel spiritual, printr-o astfel de practica, ne vom intari corpul, ne vom educa mintea si ne vom slefui spiritul.
Fondatorul Aikido-ului, Maestrul Morihei Ueshiba deseori spunea:
“Calea Luptatorului a fost gresit inteleasa ca o modalitate de a ucide si distruge pe ceilalti. Aceia care cauta competitia comit o grava eroare. Lovirea, jignirea sau distrugerea cuiva constituie cel mai mare pacat pe care il poate face o fiinta umana. Adevarata Cale a Luptatorului consta in evitarea luptei. Adevarata Cale este Arta Pacii.”
O-Sensei Morihei Ueshiba a predat Aikido ca pe o arta care iti educa deopotriva spiritul, mintea si trupul, dar si ca pe o modalitate practica de a face fata agresiunii. Principiile sale inglobate in arta Aikido – armonia, cooperarea, non-violenta – ar putea fi aplicate in orice moment din viata noastra: la locul de munca sau in afaceri, in relatiile cu cei din jurul nostru sau chiar in mijlocul naturii.
AI – principiul armoniei
Armonia, reprezentata prin caracterul japonez AI, poate fi privita ca o contopire de forte, de energii.
In cazul in care te lupti cu partenerul tau, inseamna ca vei intampina rezistenta si ca va exista un conflict. In cazul in care unul dintre cei doi pleaca, conflictul nu mai are loc. Principiul “ai” – armonia, este calea prin care cei doi parteneri devin unul singur, fara ca vreunul dintre ei sa plece. Pentru a putea face acest lucru, trebuie sa se stabileasca o legatura cu “centrul” partenerului, cu hara lui.
Hara este zona aflata la cativa centimetri sub ombilic, in interiorul corpului si este considerata, in cultura asiatica, zona cea mai importanta a corpului uman, “inima” omului, “motorul” existentei sale.
Mintea este conectata in permanenta cu hara, spiritul de asemenea.
Atunci cand centrul tau este conectat cu centrul partenerului, devii una cu el. Miscarea ta se armonizeaza cu miscarea partenerului, devenind una singura. Miscarea ta devine miscarea partenerului si invers.
Este important sa te contopesti cu atacul si sa te feresti din calea atacului intr-un mod inteligent. In Aikido inveti sa eviti atacurile si sa ramai intr-o pozitie sigura, contopindu-te cu miscarea celuilalt, dandu-i astfel impresia ca a obtinut ceea ce a dorit.
Daca atacul nu gaseste impotrivire, partenerul va angrena o energie si mai mare, energie pe care o poti folosi si directiona, astfel incat sa il convingi sa renunte la intentiile sale.
Intotdeauna se preia energia partenerului si se redirectioneaza, se transforma.
Procedeele de Aikido iti permit sa experimentezi acest lucru si principiul armoniei te invata ca in loc sa te impotrivesti partenerului, in loc sa te misti direct inspre puterea, energia partenerului, e mai bine sa te misti imprejurul ei sau sa redirectionezi energia partenerului imprejurul tau.
Dar ceea ce este cel mai important este sa simti conflictul inainte ca el sa inceapa, sa simti energia negativa inainte ca ea te afecteze si sa o transformi intr-o energie pozitiva.
Kokyu
La fel ca si conceptul de “Ki”, care se defineste simplu ca “energie”, conceptul de “Kokyu” este greu de definit in cuvinte. O definitie simpla ar fi “actul fizic al respiratiei”, si anume ciclul inspiratie-expiratie.
Respiratia este actul de baza al existentei noastre. Exista o teorie in Shinto care spune ca fiintele umane expira la nastere si inspira la moarte.
Din alt punct de vedere, "kokyu" este vazut ca o forta cosmica. O-Sensei Morihei Ueshiba le spunea intotdeauna elevilor sa isi coordoneze respiratia cu respiratia universului.
“Ganditi-va la fluxul si refluxul mareelor. Cand valurile vin sa loveasca malul, se ridica si cad, creand un sunet. Respiratia voastra trebuie sa urmeze acelasi drum, absorbind intregul univers in burta odata cu fiecare inspiratie.”
Folosind conceptul de “kokyu”, se invata sa se concentreze puterea si sa se sincronizeze cu miscarea, cu actiunea. Acest lucru ii sustine pe marii maestri in desfasurarea activitatii lor: pe muzician sa mentina notele la nesfarsit, pe actor sa joace ore in sir, pe maestrul de arte martiale sa lupte cu multi parteneri. Sau, de exemplu, pe student sa studieze ore in sir!
Exista, in Aikido, nenumarate exercitii care te invata cum sa iti dezvolti puterea respiratiei, cum sa respiri corect, cu intreg corpul si cum sa obtii un nivel energetic ridicat.
In Aikido se invata ca cei doi parteneri de exercitiu sa respire impreuna. Ciclul respirator inspiratie-expiratie se coordoneaza cu cel al partenerului si atunci amandoi sunt in armonie unul cu celalalt si, impreuna, in armonie cu tot ceea ce ii inconjoara. Pentru ca miscarile din Aikido sa fie armonioase, trebuie ca amandoi partenerii sa isi foloseasca “kokyu”, puterea respiratiei, si sa isi coordoneze miscarea corpului cu respiratia.
Ma-ai
Ma-ai este un concept esential in artele martiale, in Aikido. Este deseori inteles ca si “distanta optima de lupta” sau spatiul care iti permite sa fii in siguranta. Daca distanta fata de partener este prea mare sau prea mica, nu mai este posibila o sincronizare cu miscarile partenerului, nu mai este posibila o armonizare cu energia lui.
Intr-o confruntare fizica, datele unei lupte se schimba in permanenta si trebuie sa te adaptezi continuu la situatiile nou aparute. Odata ce atacul este inceput, distanta “ma-ai” se schimba in permanenta. Tendinta fireasca este sa marim distanta dintre noi si ceva ce ne ameninta. In Aikido este exact pe dos! Cu cat esti mai aproape de partener, cu atat posibilitatile lui de atac sunt mai reduse. In Aikido, ca si in dragoste, apropierea este foarte buna!
In Aikido este important sa te unesti cu energia atacatorului. Acolo unde exista o distanta mai mare, e greu sa stabilesti o legatura. In schimb, fiind aproape de partenerul tau, poti stabili un contact, o legatura care sa iti transmita intentiile si actiunile partenerului.
Daca privim acest concept “ma-ai” mult mai in profunzime si nu doar din punct de vedere al unei confruntari fizice, ajungem sa intelegem ca este foarte important sa apreciem spatiul celui din fata noastra, a partenerului sau a celor din jurul nostru. Este important sa inveti sa te adaptezi la orice situatie, la orice conditie nou aparuta si astfel sa “pastrezi distanta optima” si sa actionezi in consecinta. E important sa inveti sa respecti “spatiul” celuilalt.
Actionand intotdeauna folosind acest principiu, se va dezvolta firesc un simt al armoniei in relatiile inter-umane, exact la fel cum se intampla si in dojo-ul de Aikido cand partenerii executa tehnici de Aikido folosind un ma-ai corespunzator.
Irimi si Tenkan
Irimi este un concept de baza in Aikido si se traduce prin “intrare”. Atunci cand partenerul te ataca, una dintre variante este “intrarea”, chiar daca pare absurd. De exemplu, intrarea in spatele partenerului lui.
Irimi inseamna intrarea intr-un loc sigur, cu conditia sa fie facuta direct, fara nicio ezitare.
Cand se foloseste acest principiu, in executia tehnicii, se intra in miscarea partenerului, se intra in sfera lui de actiune. In acest caz, nu se mai asteapta finalizarea atacului, ci se preia miscarea, se preia conducerea.
Acelasi lucru se poate intampla si la locul de munca, in conflictul cu conducerea, cu colegii. Nu mai astept ca acest conflict sa curga, sa se desfasoare, ci ma duc in intampinarea lui cu hotarare si determinare. Pot face acest lucru doar atunci cand sunt stapan pe situatie si cand nivelul meu de energie este ridicat si imi permite acest lucru.
TENKAN se poate traduce prin “intoarcere”.
Atunci cand partenerul ne ataca, ne impinge, ne putem rasuci in jurul lui, pastrand contactul cu el si pozitionandu-ne intr-un loc mai sigur decat cel din fata lui. Ca si Irimi, miscarea Tenkan ne permite sa evitam lovitura initiala si sa ne asezam intr-o pozitie mult mai sigura. Aceasta miscare va continua cu miscarea de conducere a energiei partenerului in jurul nostru printr-o miscare circulara, al carei centru suntem noi.
Cand folosesc acest principiu, inseamna ca accept miscarea partenerului, o preiau si o intorc impotriva lui. Il inving, il controlez cu propria lui arma!
De exemplu, atunci cand la locul de munca exista un conflict de idei, opinii cu conducerea sau colegii, voi privi aceasta “lupta” cu alti ochi si o voi trata din alt punct de vedere. Voi fi deja pregatit, datorita antrenamentelor din Aikido, psihic si mental, sa accept acest conflict si sa nu ripostez direct, ci sa il “invalui” si sa il duc in starea pe care eu mi-o doresc si pe care pot sa o controlez.
Atunci cand, zi de zi, prin antrenamentele de Aikido iti educi corpul si mintea sa accepte aceste miscari – irimi si tenkan, sa foloseasca miscarea partenerului, sa anticipeze atacul lui, atunci subconstientul va prelua aceste “obiceiuri” si le va aplica si in viata de zi cu zi.
Triunghiul, cercul si patratul
Maestrul Ueshiba Morihei spunea adeseori:
”Singurul mod in care pot sa explic cu adevarat Aikido, este sa desenez un triunghi, un cerc si un patrat”.
Din punct de vedere tehnic, cele trei forme geometrice pot descrie parcursul unui procedeu: triunghiul reprezinta intrarea, postura; cercul reprezinta preluarea miscarii partenerului, armonizarea cu miscarea lui; patratul reprezinta fixarea, controlul final.
Din punct de vedere energetic, triunghiul reprezinta absorbtia energiei partenerului, cercul reprezinta transformarea energiei partenerului prin contopirea cu energia proprie, iar patratul reprezinta produsul final, energia pozitiva.
Maestrul Morihei Ueshiba spunea despre cele trei forme:
“Triunghiul reprezinta generarea de energie si initiativa; Cercul simbolizeaza unificarea, seninatatea si perfectiunea, este sursa tehnicilor nelimitate; Patratul este forma si soliditate, baza controlului.”
Orice agresiune impotriva noastra, fie ea fizica, verbala sau de orice natura, poate fi privita si inteleasa ca o agresiune energetica. Aikido te invata sa controlezi agresiunea, fara sa provoci ranirea celuilalt. Prin practica Aikido-ului inveti sa iti stapanesti energia, sa o controlezi si, mai mult, sa transformi energia negativa, care te agreseaza, intr-una pozitiva. Astfel devenim cu totii mai buni, mai intelegatori.
Incercati sa va imaginati ce s-ar intampla daca toti oamenii ar putea controla energia negativa si, cu putin efort, ar putea sa o transforme intr-o energie pozitiva? In acest caz, cum ar evolua lumea de azi?
Aikido este fara indoiala o arta martiala care te antreneaza, te pregateste sa infrunti orice fel de agresiune. Aikido poate fi practicat de oricine: de copii – ca sa isi formeze spiritul, de tineri – ca sa si-l modeleze, si de adulti – ca sa si-l tempereze.
Aikido creeaza oameni cu o anumita lumina interioara, modeleaza caractere.
Daca astazi ar trebui sa definesc aceasta arta, cred ca as spune ca “Aikido este meditatie in miscare”.
Dorin Marchis, Presedinte Fundatia Romana de Aikido Aikikai
TedX Eroilor 2012, Cluj-Napoca