Aikido




       Cuvântul "aikido" este format din trei kanji:
  • 合 (ai) – armonie, echilibru, unitate
  • 気 (ki) – energie, spirit
  • 道 () – cale, metodă, mod de viaţă

       Aikido este o artă marţială japoneză modernă, non-competitivă care pune accentul pe armonie şi pe rezolvarea paşnică a conflictelor. Aikido nu se concentrează asupra lovirii oponenţilor, ci mai degrabă asupra contopirii cu forţa agresivă şi cu direcţionarea ei în aruncări, fixări şi imobilizări. Tehnică foarte eficientă de autoapărare, aikido este şi o disciplină fizică şi spirituală al cărei ţel este unificarea trupului şi spiritului cu forţele naturale ale universului.





Maestrul Morihei Ueshiba - Osensei


     Morihei Ueshiba (O-sensei), cel care a fost părintele Aikido-ului, s-a născut la 14 decembrie 1883 într-o familie de ţărani fermieri în Japonia, în localitatea Tanabe, pe teritoriul prefecturii Wakayama. Morihei este al patrulea născut al familiei Ueshiba şi singurul baiat dintre cei 5 copii.

       De la tatăl său Yoroku, Morihei a moştenit dorinţa de a deveni samurai şi un interes deosebit pentru activităţile domeniului public, iar de la mama sa Yuki a moştenit o mare atracţie pentru religie, poezie şi artă.

       El era fascinat de ritualuri budiste şi îi plăcea să asculte legende despre faptele de arme ale străbunicului său Kichiemon, care era considerat unul dintre cei mai mari samurai ai timpului.

       Încetul cu încetul, Morihei se antrenează şi devine din ce în ce mai puternic, dar nu înţelege necesitatea dezvoltării forţei sale decât când tatăl său cade victimă unei agresiuni.






       Ueshiba este cunoscut ca un mare practicant de arte marţiale. Se cunoaşte faptul că a studiat câteva arte marţiale în tinereţe, dar antrenamentele nu erau considerabile în majoritate, datorită serviciului militar în acei ani.

      Sursele arată ca Ueshiba s-a antrenat în Tenjin Shin'yo-ryu jujutsu sub conducerea lui Tozawa Tokusaburo pentru o scurtă perioadă de timp în 1901 în Tokyo; Goto-ha Yagyu Shingan-ryu condus de Nakai Masakatsu din 1903 până în 1908 în Sakai, şi Judo sub Kiyoichi Takagi în 1911 în Tanabe.

       Abia dupa ce s-a mutat în nordica insulă Hokkaido în 1912, împreună cu soţia sa, antrenamentele sale în artele marţiale au căpătat o profunzime mai mare. Aici a început studiul în Daito-ryu aiki-jujutsu sub îndrumarea lui Takeda Sokaku.

       El caracteriza începuturile antrenamentelor în artele marţiale ca:

       "La vârsta de 14-15 ani am pornit cu Tenjin Shin'yo-ryu Jujutsu al lui Tokusaburo Tozawa Sensei, apoi Kito-ryu, Yagyu-ryu, Aioi-ryu, Shinkage-ryu, toate fiind forme de Jujutsu. Oricum, mi-am imaginat că trebuie să existe o formă adevarată de budo undeva. Astfel, am încercat Hozoin-ryu sojitsu şi Kendo, dar toate aceste arte sunt preocupate cu forma de luptă unu-la-unu şi nu m-au satisfăcut. Astfel, am plecat în multe locuri căutând adevăratul budo.


       La 30 de ani, m-am stabilit în Hokkaido. Printr-o întâmplare, cazat la hanul Hisada în Engaru, provincia Kitami, am întâlnit un oarecare Sokaku Takeda Sensei din clanul Aizu, care preda Daito-ryu jujutsu. În timpul a 30 de zile, cât am învăţat de la el, am simţit totul ca o inspiraţie. Mai târziu am invitat acest maestru la casa mea, şi împreună cu alţi 15-16 practicanţi am devenit student în căutarea esenţei budo-ului.


       Ai descoperit Aikido în timp ce învăţai Daito-ryu cu Sokaku Takeda?


       Nu. Ar fi mai adecvat să spun că Takeda Sensei mi-a deschis ochii spre budo."
Morihei Ueshiba

       Fondatorul Aikido a fost influenţat filozofico-religios de religia Omoto, în special de maestrul Onisaburo Deguchi. Implicarea lui în această religie a început în 1919.

       În timp, s-a depărtat de cei 2 maeştri şi s-a stabilit în 1931 în dojo-ul Kobukan. Acest dojo a fost centrul activităţilor sale în următorii 11 ani, unde a fost foarte activ ca instructor de Daito-ryu Aikijujutsu. Treptat a început să-şi numească arta Aiki Budo.

       Imediat după al Doilea Razboi Mondial, Ueshiba a rămas la Iwama, unde s-a devotat antrenamentului intensiv, meditaţiei şi activităţilor agricole. A afirmat mai târziu că în acest loc a perfecţionat Aikido-ul modern.

       Ultimii ani de viaţă i-a petrecut în Tokyo, timp în care sănătatea lui s-a agravat treptat. Fără a fi împiedicat de acest lucru, a continuat antrenamentele până în anul 1969. În aprile 1969, maestrul Ueshiba, în urma problemelor de sănătate, s-a stins din viaţă.

       Ueshiba a antrenat şi învăţat mii de practicanţi în timpul carierei de instructor, care s-a întins pe o perioadă mai mare de 50 de ani, şi este recunoscut pentru modul etic şi umanist asupra artelor marţiale, mod care promovează conceptul non-conflicutlui mai degrabă decât învingerea adversarului.
Stanley Pranin - Enciclopedia de Aikido


Maestrul Kisshomaru Ueshiba


Kisshomaru Ueshiba
     Kisshomaru Ueshiba ( 1921 - 1999) a fost fiul fondatorului artei marțiale japoneze aikidō și a devenit leaderul internațional al aikidō-ului după moartea tatălui său. Kisshomaru Ushiba s-a născut în Ayabe, prefectura Kyoto, Japonia, ca al treilea copil al lui Morihei Ueshiba  și Hatsu Ueshiba. 

     Kisshomaru a început antrenamentele cu tatăl său, în jurul anului 1937. Mai apoi și-a făcut studiile la Universitatea Waseda, pe care le-a terminat în 1946 cu titlul de economist. Înaintea acestui moment însă, tatăl său l-a numit conducător al Kobukan Dojo în Shinjuku, Tokyo, în anul 1942. Kisshomaru a salvat acest dojo de mai multe ori de incendiile bombardamentelor din cel de-al război mondial. După război, începând cu 1948, Kisshomaru a coordonat dezvoltarea organizației Aikikai Hombu (și demolarea Kobukan Dojo, în 1967, pentru a construi sediul Aikikai). 

După moartea lui Morihei Ueshiba, în 1969, a preluat titlul de „dōshu” („cel ce păstrează calea”). Cum tatăl său a fost primul dōshu, el a devenit al doilea, iar după moartea sa, în 1999, fiul său Moriteru Ueshiba  a devenit al treilea. 

Kisshomaru Ueshiba este considerat a fi principala forță motrice din spatele răspândirii și popularizării în întreaga lume a artei marțiale aikido. 



Maestrul Moriteru Ueshiba

Moriteru Ueshiba

 

Moriteru Ueshiba (1951, Tokyo, Japonia) este al treilea dōshu al Asociației Aikikai. Este absolvent al Universității Meiji Gakuin, în anul 1976, obținând o diplomă în economie. 

Nepotul lui Morihei Ueshiba și fiul lui Kisshomaru Ueshiba, a fost numit Sandai Doshu, după moartea tatălui său în 1999. Din 1996 fusese Dojo-cho (Directorul General al Hombu Dojo). Aikido continuă să se dezvolte sub conducerea sa, conform ideilor Maestrului Fondator. 











Mitsuteru Ueshiba (植 芝 充 央, născut in 1981) este fiul actualului Aikido Doshu, Moriteru Ueshiba. În conformitate cu sistemul iemoto, el este succesorul tatălui său ca Doshu. El este strănepotul lui Morihei Ueshiba, fondatorul Aikido. Din aprilie 2012 el este actualul dojocho Hombu Dojo. Mitsuteru Ueshiba este menționat ca Waka-sensei (若 先生) și acest termen a fost adoptat de Moriteru Ueshiba când a al 2-lea Doshu, Kisshomaru Ueshiba era încă în viață. Literalmente din limba japoneză "Waka" înseamnă "tânăr", însă în acest caz, sensul este complet diferit. În cultura japoneză termenul de "Waka", face referire la "succesor" (後 継 者), persoana care va continua, după tatăl său (în acest caz Doshu).












Surse: