19 septembrie 2012

I.A.F. - International Aikido Federation

Federația Internațională de Aikido (IAF) este o federație de organizații de aikido care sunt direct afiliate la Aikikai Hombu Dojo Japonia, "casa mama" a Aikido-ului.
Acesta este singura federație la nivel mondial  de  Aikido și în prezent are 43 de membri (numai o singura organizatie din fiecare tara poate sa fie membru IAF).
    Președintele IAF este întotdeauna Doshu Aikido.  Un organism numit Consiliul Superior are competența de a monitoriza deciziile luate de către Congresul IAF, în scopul de a se asigura că federația nu se abate de la "calea"  aikido, așa cum a fost învățata de la Fondator, O'sensei Morihei Ueshiba. Aceste decizii sunt luate la Congres de delegați din fiecare organizație membră. Congresul se reunește o dată la patru ani, sub președinția președintelui IAF și ia deciziile sale prin intermediul procesului democratic de dezbatere și vot. Fiecare membru al organizatiei dispune de un vot. 
     IAF a avut  primul congres în 1976, la Tokyo, Japonia.În 1984, federația a devenit membru deplin SPORT ACCORD - organizatie mondiala ce reuneste toate federatiile internationale pe diverse ramuri sportive, olimpice si neolimpice.
    IAF a luat de asemenea parte la Jocurile Combat Sport Accord, care au avut loc la Beijing, China, în 2010. Pentru aceste jocuri,  peste 70 de  participanti au facut demonstrații timp de trei zile. Demonstrațiile au culminat cu momente speciale realizate de, Christian Tissier Shihan (7 dan) de la FFAAA (Franța) și Yoshiaki Yokota Shihan (7 dan), de la Aikikai Hombu Dojo  Japonia. Următoarele Jocuri Combat Sport Accord sunt planificate pentru anul 2013. IAF va participa la aceste Jocuri și va realiza  demonstrații de aikido.
    Al 11-lea Congres al Federatiei Internationale de Aikido (I.A.F.) are loc anul acesta intre 17-24 septembrie in Centrul Olimpic Memorial Tineret în Yoyogi,  Tokyo. Congresul coincide cu implinirea a 80 de ani de la deschiderea Hombu Dojo si 70 de ani de la infiintarea Fundatiei Aikikai.La acest Congres participa si o delegatie din Romania condusa de Dorin Marchis Sensei, Presedintele Fundatie Romane de Aikido Aikikai.