6 ianuarie 2011

Povestiri



Lupta interioara

Intr-o seara, un batran intelept ii explica nepotului sau ce lupta teribila se da in interiorul fiecarei  persoane.Si ii spunea asa:
-Exista in fiecare dintre noi, doi lupi.
Lupul Raului. El este furia, gelozia, invidia, tristetea, regretele,aroganta, cupiditatea, vinovatia, inferioritatea, minciuna, orgoliul, superioritatea, egocentrismul...si
Lupul Binelui. El este bucuria, pacea, iubirea, speranta, linistea, modestia,bunatatea, bunavointa, generozitatea, adevarul si compasiunea.
Dupa o clipa de gandire nepotelul il intreaba:
-''Bunicule si care lup castiga?'' La care batranul ii raspunde simplu:
-'Cel pe care il hranesti '.



Intelepciune Zen

Un maestru zen mergea împreună cu discipolul său pe drum, în toiul noptii.
Înteleptul tinea în mână o lampă.
- Maestre, a întrebat discipolul, este adevărat că vezi pe întuneric?
- Da, este adevărat.
- Si atunci de ce ai luat lampa?
- Ca să nu dea altii peste mine!



Despre dogme

Într-o zi, un om a scăpat pe jos o felie de pâine unsă cu unt care, printr-o minune, n-a căzut pe partea unsă. Împotriva tuturor credintelor si a textelor Scripturii, pâinea a căzut cu partea neunsă în jos. În mod evident, se produse o minune.
Stirea s-a răspândit cu iuteală în orăsel, oamenii s-au adunat si s-au pornit pe dezbateri profunde. De ce oare pâinea nu căzuse în acea zi cu untul în jos?
Oamenii au alergat la sinagogă si i-au povestit totul rabinului. Acesta a considerat întâmplarea stranie si a cerut un răgaz de gândire si rugăciune de o zi si o noapte... A doua zi, cu fata obosită dar luminată de adevăr, s-a dus la casa unde se întîmplase minunea cu tot orasul după el. A mers la om si i-a spus:
- Răspunsul este simplu si am să ti-l dau. Nu pâinea a căzut aiurea. Tu ai pus untul pe partea nepotrivită!



Dansatoarea si oglinda

O dansatoare arăboaică foarte frumoasă, mare amatoare de plăceri, s-a dus într-o dimineată la un negustor bogat si i-a spus:
- Am visat astă noapte că mă tineai strâns în brate si că te bucurai de trupul meu si de plăcerile pe care ti le ofeream. Îmi datorezi doi dinari de aur.
Negustorul nici nu a vrut să audă de asa ceva. Hotărâtă, dansatoarea l-a dus în fata cadiului, la judecată. Acesta a ascultat povestea si apoi i-a zis negustorului:
- Du-te si adu doi dinari de aur si o oglindă!
După ce negustorul s-a întors, judecătorul a pus cei doi dinari de aur în fata oglinzii si i-a spus femeii:
- Uită-te la cei doi dinari de aur în oglindă. Socoteste-te plătită!