4 august 2013

KIHON WAZA

      Am inceput sa practic aikido, si ca orice incepator eram atras si imi doream sa lucrez tehnici avansate, spectaculoase. La fiecare antrenament veneam mai devreme sau plecam mai tarziu, pentru a “experimenta” procedeele vazute la demonstratiile de aikido. Cred ca, orice incepator este incercat de astfel de sentimente.
     In fine, dupa multe incercari am vazut ca nu imi iesea si am cautat secretul marilor maestri de aikido. Secretul era in Kihon Waza – Tehnici Fundamentale.
     Kihon Waza este ca sistemul de operare Windows intr-un calculator. Hard-ul este corpul fizic, iar softul este Kihon Waza. Odata ce ai “incarcat sistemul de operare ‘’ se poate merge mai departe, se poate face "upgrade", la tehnici mai avansate, la Henka Waza.
     Asa cum Windows ruleaza de fiecare data cand pornim calculatorul, la fel trebuie lucrat si Kihon Waza de fiecare data cand incepe un antrenament. Aceasta repetitie poate parea plictisitoare daca este privita cu mintea, dar daca se lucreaza cu corpul, se va descoperi savoarea din interiorul practicii pe care mintea nu o poate sesiza.
     Oricum, doar aceasta repetitie asigura progresul si acea transformare interioara pe care o cauta fiecare practicant de aikido. In alte domeni se repeta o rugaciune, o mantra ani de zile pana cand apare o noua calitate interioara. Multi practicanti de aikido spun ca s-au antrenat ani de zile si nu au suferit nicio schimbare interioara, si asa este. Dar daca te uiti la ce au practicat vei descoperi doar Henka Waza….......


 “In antrenament nu te grabi, pentru ca ai nevoie de minim zece ani pentru a stapani chestiunile de baza si pentru a avansa spre primul rang. Sa nu crezi niciodata ca esti atotstiutor, cel mai perfectionat maestru; trebuie sa continui sa te antrenezi in fiecare zi cu prietenii si elevii tai, si sa progresati impreuna.’’ 
Morihei Ueshiba


sursa: http://www.aikikai.ro/?q=ro/node/212