21 martie 2013

Aikido impersonal


    M-am intrebat dintotdeauna cum au reusit elevii lui O’Sensei sa tina minte tehnicile de aikido, neavand la dispozitie mijloace tehnice sa inregistreze ceea ce arata maestrul. Raspunsul l-am primit participand la seminariile lui Yukimitsu Kobayashi Shihan.
   Dupa un timp mi-am dat seama ca antrenamentele sunt legate intre ele, curgand unul din altul., cu o logica impecabila. Modul de predare al tehnici fiind unul impersonal, ceea ce permite mintii elevului sa inregistreze mental ceea ce vede, fara a fi deranjat de parerile personale ale celui care preda.
   Pentru prima data de cand practic aikido am plecat de la un seminar avand in minte aproape tot ce s-a aratat desi, au fost opt antrenamente, cu o paleta generoasa de procedee. Probabil, asa trebuie sa fi predat aikido si O’Sensei Morihei Ueshiba la vremea lui…

18 martie 2013

Seminar Yukimitsu Kobayashi Shihan - Martie 2013

Seminarul international de aikido condus de Yukimitsu Kobayashi Shihan 7 dan Aikikai desfasurat in perioada 14-17.Martie.2013 la Pitesti la care au participat Florian Gheorghe, Narcis Neagoe, Alin Folea, Dana Gugila, George Stan, Mihai Popescu, Dan Nechita, Zorila Dan.