23 iulie 2012

Interviu cu O-Sensei, Morihei Ueshiba şi fiul său, Kisshomaru Ueshiba

 Morihei si Kisshomaru Ueshiba


Pe când eram student la universitate, profesorul de filosofie ne-a arătat un potret al unui filosof celebru, iar acum sunt stupefiat de asemănarea lui cu dv., maestre.
  
O-Sensei: Înţeleg. Poate că ar fi trebuit să studiez filosofia. Oricum, latura mea spirituală este mai accentuată decât cea fizică.

Se spune că Aikido e destul de diferit de Karate sau Judo.

O-Sensei: După părerea mea, este arta marţială prin excelenţă. Motivul pentru care susţin acest lucru e faptul că Aikido se bazează pe adevăruri universale. Universul în care trăim este compus din numeroase părţi diferite, cu toate acestea în ansamblu este unit ca o familie şi simbolizează stadiul suprem de pace, de non-violenţă. Pornind de la o astfel de viziune asupra lucrurilor, Aikido nu poate fi decât o artă marţială a iubirii. Nu poate fi o artă marţială a violenţei şi distrugerii. Din acest motiv se poate spune că Aikido este manifestarea Creatorului universului. Cu alte cuvinte, Aikido este precum un uriaş (imens în esenţă). De aceea, în Aikido cerul şi pământul devin locul de antrenament. Atitudinea mentală a unui Aikidoka trebuie să fie pacifistă şi complet nonviolentă. Mai exact, acea atitudine care transformă violenţa în armonie. Eu cred că acesta este adevăratul spirit al artelor marţiale japoneze. Acest pământ ne-a fost dat pentru a-l transforma într-un paradis, într-un rai terestru. Activităţile beligerante nu au ce căuta aici.

19 iulie 2012

Tehnicile in Aikido


" Tehnicile din Aikido nu sunt nici lente nici rapide, nici din afara nici din inauntru. Ele transcend timpul si spatiul."
Morihei Ueshiba

16 iulie 2012

Zen



" Discipolul spune: 'Sunt deznadajduit. Ce ar trebui sa fac?'
'Incurajeaza pe altii', i-a raspuns Maestrul. "



Zen