24 octombrie 2010

Samurai

Samurai în costumaţie completă,
circa 1860, fotografie de Felice Beato.
   Samurai este un termen care a fost folosit în Japonia pentru a desemna indivizi aparținînd nobilimii militare. Cuvîntul samurai este derivat din verbul japonez saburau (de unde a derivat și numele masculin "Saburo") însemnînd a servi. Samuraiul era literar servitorul unui nobil.

   Au existat și femei samurai. Chiar și ele se ucideau dacã erau îndemnate de soț sau de cãpetenia localã. Spre deosebire de bãrbați ele își tãiau beregata.
   Samuraiul de orice rang îl putea ucide fãrã sã dea socotelã pe orice persoana inferioarã lui ca grad social (țãranii, negustorii), dupã bunul lui plac, indiferent dacã era bãrbat, femeie sau copil, indiferent de motiv sau chiar pentru a-și încerca tãișul sabiei. Se crede cã sabia samuraiului era cea mai agerã din lume, chiar mai agerã decât celebra Sabie de Damasc

   În Japonia doar samuraiului îi era îngãduit sã poarte arme. Oricine ataca un samurai era considerat a fi un rãzvrãtit și era executat pe loc. De asemenea oricine vedea un atac de nesupunere și nu informa autoritãțile de îndatã era omorât, iar pedeapsa sa cãdea și asupra familiei sale.

14 octombrie 2010

Esenţa Budo


正勝吾勝 (masakatsu agatsu)
Victoria autentică este victoria asupra sinelui.
(Morihei Ueshiba)